dimecres, 5 d’octubre del 2011

La motivació pels nens amb altes capacitats



Els pares dels nens amb altes capacitats sovint es sorprenen i preocupen quan els seus fills tenen uns resultats acadèmics baixos. Els problemes poden ser per una manca de motivació. Normalment aquests nens tenen una motivació intrínseca, això vol dir que els càstigs i les recompenses no els hi funcionen. Són nens que els costa motivar-se.

Què poden fer els pares per motivar-los?
Aquí venen 8 idees per provar:

1. Omplir els seus interessos. Esbrinar què li agrada i passar a l'acció: la ciència doncs anar a museus, investigar, llegir... La música, unes classes i un instrument no estaria malament...

2. Exposar-lo a noves idees i àrees i explorar tot el que es pugui. No tot està a la tele o a l'escola. És bo contemplar activitats no usuals: horticultura, fer volar estels...

3. L'ús a curt termini de fites i premis. Davant una tasca complexa, se li ha de mostrar que es pot treballar dividint el treball en petites fites.

4. Ajudar-lo a controlar el temps.
 Quan estan a primària els sobra el temps perquè aprenen ràpid, però en canvi a secundària o a la universitat, s'ofeguen degut a que no estan habituats a administrar el temps.

5. Afalagar. Estan acostumats a obtenir resultats i que tothom ja s'ho espera. Cal reconèixer verbalment el seu esforç. No es pot dir mai: ho podies haver fet millor...
6. Ajudar-lo a prendre el control. No podem atribuir sempre els èxits als nostres esforços i els fracassos als errors dels altres.



7. Mantenir una actitud positiva cap a l'escola. Culpabilitzar a l'escola de tots els problemes només permetrà al nen evitar la seva responsabilitat. L'escola significa esforç per a tots: mestres, alumnes i pares.
8. Ajudar el seu fill a fer connexions entre el treball escolar i els seus interessos. Aplicar els coneixements a la vida real és imprescindible.

9. Faci que les seves tasques s'esdevinguin un joc. A aquests nens els encanten els reptes. Faci de les seves activitats una situació lúdica, plena de reptes i fites.

10. Cal tenir en compte que la motivació no és dona dins de l'àmbit escolar. Pot estar motivat per muntar una ràdio o concursar en un programa de televisió com a cantant. No es pot deixar però de banda, que primer els deures i després l'afició.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada