divendres, 13 de novembre del 2009

Que hem fet?

Vaig venir a aquest món quan encara hi havia una dictadura. Vaig aprendre en "castellano"  -La Enseñanza General Básica- i vaig anar a missa cada diumenge, a banda de cada dimecres, a la Capella de les Monges de la meva escola d'Hermanas...a banda de comprar, any rera any, "las estampitas del mes de Mayo".
Per dijous de Corpus, processó de nenes vestides de comunió passant per catifes de flors. Per Setmana Santa, la processó amb el romans armats i els encaputxats acompanyant les figures dels Sants de l'Esglesia. Representació de la Passió al teatre. Els pastorets per Nadal, el pessebre vivent...
I què vem fer de grans? Deixar enrrere tota una cultura imposada per la pressió social i religiosa i girar-nos d'esquena a l'obligació  i la repressió viscuda, cercant la llibertat.

Ens vam casar i vam tenir fills.
- Com educarem aquests fills? Evidentment des de la llibertat. No els farem patir com ens han fet patir a nosaltres. Els batejem? perquè no, els avis se'ns enfadarien.

- I després? després res.
- Valors? portar-se bé, estudiar, de gran treballar i què s'ho passin bé, que la juventud només dura dos díes.
- Activitats? El que ells triin, avui patinatge, demà piscina, demà passat piano, la qüestió és que facin el que vulguin.


Què ha passat amb aquesta generació dels anys 80? Ara estan entre els 20 i els 30. Com són? D'on ha tret els valors?

Es van canviar els valors de la moral catòlica per uns valors laics basats en un happyflowers de l'època. Alguns van tenir pares assenyats i van trobar sentit a l'educació amb ètica, d'altres, rebotats per la represió de la esglesia i per la situació política viscuda durant tants anys, van optar per un,  deixar fer, ja s'ho trobaran, la vida els ensenyarà.

Però quin ha estat el resultat final?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada